top of page

Mielen Juuri - Anniina Ukkonen & Amari Kaura 17.5.-11.6.2022


M I E L E N J U U R I 1 7 . 5 . - 1 1 . 6 . 2 0 2 2 Tietoisuus sarjan toinen osa 'Mielen Juuri' sai alkunsa Amari Kauran ideasta, voimauttavan valokuvauksen metodin kehittäjän Miina Savolaisen inspiroimana. Projekti käsittelee nähdyksi tulemista omassa ydinlaadussaan, tai siinä mikä kuvaushetkessä haluaa sisältämme virrata ja tulla todistetuksi. Ideaa lähti toteuttamaan yhdessä Amarin kanssa valokuvataiteilija Anniina Ukkonen, jonka käsialaa kuvat ovat. Kuvat on toteutettu pääosin Ukkoselle tyypillisen mustavalkokuvan keinoin filmistä vedostaen. "Mielen juurella tarkoitamme ainutlaatuista henkilökohtaista voimavaraa, joka voi kukoistaa ravitsevassa vuorovaikutuksessa. Valokuvaus voi olla tilanne, jossa annamme itselle ja toiselle mahdollisuuden tulla nähdyksi. Muunnamme mielen terveyttä uhkaavat mielikuvat yhdessä tämän voimaannuttavan prosessin kautta osaksi sitä identiteettiä, jonka todella koemme omaksemme, ja jonka haluamme näyttää myös muille. Jokaisella projektiin osallistujalla on oma ainutlaatuinen lähestymisnäkökulmansa projektin teemaan. Olemme toivottaneet tervetulleeksi sekä arkiset, että poikkeukselliset pohdinnat mielen terveyteen, mielenterveysongelmiin ja mielenterveysdiagnooseihin liittyen." Amari Kaura: "Sain rippilahjaksi vuonna 2007 Miina Savolaisen teoksen Maailman ihanin tyttö. Luin kirjaa häkeltyneenä ja näin ensimmäistä kertaa eläessäni sellaisia valokuvia, joista pidin, koska ne olivat sekä kauniita, että aitoja. Muistan, kuinka jotain liikahti paikoilleen sydämessäni, enkä ole sen jälkeen katsonut taakseni. Aloin valokuvaamaan ihmisiä tarkkaillen ennen kaikkea heidän reaktioitaan. Huomasin, että ihmiset eivät yleensä pidä heistä otetuista valokuvista. Vaikka kuinka yritin ottaa sellaisia kuvia, joissa he näyttivät mielestäni kauniilta: yleensä he eivät itse pitäneet lopputuloksista. Teatteriopinnot lukion jälkeen avasivat minulle monenlaisia näkökulmia siihen, miten kokemus itsestä voi olla hyvin erilainen, kuin mikä näkyy muille ulospäin. Valokuvaustyö on opettanut minulle ihmisyydestä. Pinnallisen ja syvällisen raja ei ole aina selkeä. Valokuva on arvokas väline, kun kameraa käytetään sydämen jatkeena.


Anniina Ukkonen:


"Olen niin pitkään kuin muistan ollut loputtoman kiinnostunut kaikenlaisista kuvista. Minulla on kohtalaisen pitkä historia filmikuvauksen kanssa, sain ensimmäisen filmikamerani n. 12 vuotiaan ja siitä asti olen räpsinyt kuvia. Filmissä minua viehättää monet asiat, ei ehkä niinkään sen hitaus kuten nykyään paljon kuulee sanottavan, mutta enemmän se miten filmin rajallisuus pakottaa välttämättä jonkinlaiseen harkitsevuuteen ja itsehillintään. Filmikuvaus on aina mysteeri, - koskaan ei voi täysin tietää mitä tulee ja juuri se kiehtoo ja tuo jännittävyyttä. Kaikkea ei voi hallita tai itse en edes pyri siihen, haluan pysyä avoimena yllätyksille. Polaroid-kuvat ovat toinen rakkauteni, myös yllätyksiä täynnä. Taiteilijana olen myös ikään kuin käsityöläinen, pimiössä voi uppoutua kokeilemaan erilaisia tekniikoita ja kun kuva alkaa muodostua paperille, se on aina yhtä jännittävä ja innostava hetki."


Projektiin osallistui kuvattavina: Birgitta Paranko, Laura Kurkilahti, Natalie Helenius, Ville Tuominen, Axel Ismail, Merina Vellonen, Amari Kaura ja Anniina Ukkonen.


Näyttelyn aukioloajat:


Tiistaista perjantaihin klo 12.00-17.30, lauantaisin klo 12.00-16.00


Osoite: Halistentie 2, Turku


--------------


Tervetuloa näyttelyn avajaisiin 13.5.2022 klo 16.00. Avajaisissa kuulemme Laura Kurkilahden pianolla säestettyjä lauluja klo 17.00.


”Laulu ja ääni ovat minulle tapoja tulla olevaksi, olla olemassa. Lauluja kirjoittamalla luotaan sisäisyyksiäni, syvyyksiä ja kirkkauksia, sekä tuon voimakasta kokemusmaailmaani sanoiksi. Laulan elämästä, Jumalasta ja mielen yöpuolesta.”


67 katselukertaa

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page