Galleria
ALKUVOIMA

Galleria Alkuvoimalla juuri nyt:
VENLA KAASINEN MATLEENA KORHONEN (3).jpg

Venla Kaasinen & Matleena Korhonen
Iholta/iholle
6.11.-4.12.2021

"Jokainen ihminen kaipaa kosketusta, silloinkin kun tämä tarve on kätketty suojamuurien taakse. Kosketuksella on parantava voima, joka on todettavissa tieteellisesti: se lisää vastustuskykyä sairauksille, helpottaa stressiä ja unettomuutta, vähentää ahdistuneisuutta ja aggressiivisuutta. Kosketusta voi hyödyntää meditaation apuna niin yksin kuin yhdessä: aistituntemukseen keskittyminen auttaa ankkuroitumaan nykyhetkeen ja sulkemaan pois häiriötekijät. 

Iholta/iholle viittaa interaktioon ja aikamääreisiin välittömän nykyhetken ulkopuolella. Ihon tuntosolut ja niiden yhteys aivokuoren hermosoluihin mahdollistavat sen, että voimme muistaa miltä mennyt kosketus tuntuu ja kuvitella kosketusaistimuksen ennen sen tapahtumista. Näyttelyn teokset ovat syntyneet vuosien -20 ja -21 aikana ja heijastelevat omalla tavallaan tätä elettyä eriskummallista eristäytymisen ja etäisyyden aikaa. Eristäytyminen tuo läheisyyden ja kosketuksen merkityksen korostuneena pintaan, mutta kosketuksen tarve on aiheena universaali, aikaan ja paikkaan sitomaton.

Matleena Korhonen on kuvataiteen opiskelija ja psykologian maisteri. Nämä kaksi kiinnostuksen kohdetta yhdistyvät toisiinsa teoksissa, joiden keskiössä ovat ihmiset: kuva-aiheissa toistuvat yleensä ihmiskasvot ja kehot, ja teosten teemat käsittelevät erilaisia inhimillisiä tunteita, kokemuksia ja tarinoita. Taiteilijan tavoitteena on myös soveltaa kuvataidetta mielen hyvinvoinnin lisäämiseen. Korhonen luo kuvia maalaten ja piirtäen, mutta viimeisen vuoden aikana taidegrafiikka on vienyt hänet mennessään.

Tämän näyttelyn teoksissa painottuu kosketuksen kaipuu yksinäisyyden keskellä: kuvat pyrkivät aktivoimaan nonverbaalisia kokemuksia, aistimuksia ja muistijälkiä katsojan mielessä ja kehossa. Miltä tuntuu kehossa pelkästään ajatus tai muisto kosketuksesta?

 

Venla Kaasinen on Turkulaistunut kuvataiteen opiskelija. Pääasiallisena työvälineenä hän käyttää valokuvaa, mutta usein se taipuu hyvin monenlaisiin muotoihin, aina syanotypiasta ja taidegrafiikasta installaatiomaisiin kokonaisuuksiin. Sattumalla on usein tärkeä rooli Kaasisen töiden syntyprosessissa. Hän rakastaa tekniikoita, joissa ei voi koskaan saada täydellistä hallintaa. Venla Kaasinen lähestyy kosketusta toisenlaisesta näkökulmasta. Syanotypia-menetelmä mahdollistaa kosketuksen tutkiskelun hyvin konkreettisesti. Siinä tekstiili, tai paperi kyllästetään valoherkällä

syanotypia-nesteellä, jonka jälkeen sille voidaan valottaa kuvia auringossa, tai UV-lampun avulla. Halatessa käsivarsien jäljet ikuistuvat paidan pintaan ja joogaharjoituksessa liikkeiden kulkuradat painautuvat pysyvästi mattoon. Tämänkaltaisilla leikkimielisilläkin harjoituksilla Kaasinen luo visuaalisia muistoja kosketuksesta. Jälkien synty on yhtä ennalta-arvaamatonta kuin se, millä tavalla kosketus vaikuttaa psyykeemme, ja jopa minäkuvaamme. Kosketuksella on mahdollisuus voimauttaa, tai joskus jopa traumatisoida."

Lisää otsikko (2).jpg

NÄYTTELYHAKU avoinna 1.11.2021-1.2.2022.

Yhteisnäyttely pidetään 12.3.-9.4.2022 aiheesta mieli/tietoisuus/mielenterveys.

Lähetä vapaamuotoinen hakemus osoitteeseen:
alkuvoima.art@gmail.com

Chatra-poster-web.jpg

Chatra bio-mandala on nyt koettavissa Alkuvoiman puutarhassa!

 

Chatra on taiteellinen, osallistava yhteistyöprojekti, jossa taiteilijat, tutkijat, yhteisön jäsenet ja sienet tulevat yhteen. Tarkoituksena on tutkia sisäisen ja ulkoisen olemuksemme muotoja luovan osallistumisen kautta.

Kosketeltava lopputulos tässä projektissa on bio-mandala veistos, joka on parhaillaan nähtävissä Alkuvoiman puutarhassa.

 

Projektin aineeton ilmentymä on yhteisöllinen prosessi, joka tapahtuu luovan toiminnan, rituaalien ja lahjoittamisen kautta, sekä yksilöllisen tietoisuuden mentaalisen ja hengellisen tutkimusmatkan kautta.

 

Teoksen takana on taiteilija Amir Abdi, apunaan Amari Kaura sekä monet muut projektiin osallistuneet henkilöt.

 

Chatran matkaa voit seurata instagramissa:

 

@chatra_biomandala

Projektin yhteistyökumppanit: Anu Jalonen, Joette Crosier, Kasimir Nuutinen, Merina Vellonen, Turku 2029 säätiö, Kääpä Biotech ja kaikki projektissa mukana olleet. Julistetaide: Arad Mousavi 

 

In English: 

 

“Chatra” is an artistic participatory collaboration between artists, researchers, community members and mushrooms. The intention is to explore physical, mental and spiritual aspects of our inner and outer world with the help of creative participation.

 

The tangible outcome of this collaboration is a bio-mandala sculpture exhibited in Alkuvoima garden. The immaterial manifestation is the process of community-based creative activities, rituals, offerings, and the mental and spiritual exploration of the individual consciousness.

 

The artist behind the project is Amir Abdi, with the help of Amari Kaura and many other people who participated in the project.

 

Come to see and feel this beautiful, many layered piece of art in Alkuvoima garden!

 

You can follow the journey of Chatra in instagram:

 

@chatra_biomandala 

 

Project was made together with: Anu Jalonen, Joette Crosier, Kasimir Nuutinen, Merina Vellonen, Turku 2029 foundation, Kääpä Biotech and all who participated in the project.

 

Beautiful poster made by: 

Arad Mousavi 

Kuvia menneistä näyttelyistä:

Näyttelyhaku galleriaan vuodelle 2022 on käynnissä jatkuvasti. Vapaamuotoiset hakemukset ja lisätietoja: alkuvoima.art@gmail.com

Lisää menneistä näyttelyistä ja projekteista voit käydä lukemassa blogista.