top of page

Sanna Valkiala & Jukka Uljas olivat Galleria Alkuvoiman ensimmäiset taiteilijat

Kiitos Sanna ja Jukka!


"Alussa on virtaus läpi ihmisen. Väri asettuu sinne minne sen täytyy mennä, puun syiden ja kiven kolojen väliin: luonnon muoto ilmaisee itseään. On taiteen tekemisen leikki, lämpö ja into. Kun työ jatkuu, tuntee virran työnnön – on pakko puristua läpi solan, kuohua loppuun asti, takaisin ei voi kääntyä. Viimeiseen piirtoon, viimeiseen pisteeseen, kunnes teos on valmis."

Näyttelyssä kohtaa kaksi musiikin maailmasta tulevaa taiteilijaa, jotka aikuisiällä ovat löytäneet maalaustaiteesta ilmaisuvälineen luovalle virtaukselleen. Sannan ja Jukan maalauksissa suora luontoyhteys on läsnä sekä materiaaleissa että luonnollisesti hengittävänä tekemisenä. Heitä yhdistää meditatiivinen ja intuitiivinen lähestyminen maalaamiseen. Oleellista on hiljaisuus, odottaminen ja tuntemattomaan matkaaminen ilman ennalta määriteltyä suunnitelmaa: vain seuraava askel ilmestyy omaan aikaansa maalarin tietoisuuteen. Sen seuraaminen luo sisäisen taiteellisen täyttymyksen ja lopulta ulkoisen luomuksen.

Taiteilijoista:

Sanna Valkiala


"Maalaan puulle puun kertomaa muotoa ja väriä. Maalaukset syntyvät tämän ihmiseksi nimeämämme luontokappaleen kautta - siis oman itseni kautta. Varon väistämästä inhimillisyyttä: sen kaikki puolet ovat tervetulleita prosessiin.

Lopetan, kun hedelmällisestä inhimillisestä kaaoksesta kirkastuu taideteos, joka toimii uudella tasolla omilla sanoittamattomilla ehdoillaan.

Oleilen mielelläni metsissä ja rannoilla ja olen onnellisimmillaan suorassa luontoyhteydessä, mutta en luonnon armoilla vaan ihmisen kulttuuripiirissä hyvässä yhteydessä omaan eläinkehooni. Käytän rumpua ja rumpumatkoja luontoyhteyttä syventämään, tuntemattoman tutkimusvälineenä sekä yhteydenpitovälineenä tietoisen ja tiedostamattoman välillä.

Keho jossa elän on kotoisin ikikuusikosta, missä elämä on alituista syntymää ja kuolemaa. Synnyttävä keho toimii omassa rytmissään, omalla tiedollaan. Se on viime vuosien aikana kehrännyt kokoon, synnyttänyt ja ruokkinut kaksi elävää ihmistä ja saattanut tuonpuoleiseen yhden sikiönalun. Luonnon määräämäksi selviytymisen muodoksi on paljastunut sopeutuminen, yhteistyö ja symbioosi koko perheen ja yhteisön kesken. Viimeiset kolme vuotta olen samalla elänyt näiden maalausten kanssa ja tislannut niihin kokemaani."

*

Sanna Valkiala (39v) on valmistunut taiteen meditatiivista ulottuvuutta painottavasta Avoimesta taidekoulusta v. 2016. Hän on osallistunut useisiin näyttelyihin Helsingissä ja Uudellamaalla sekä pitänyt taidepajoja ja -tapahtumia työhuoneellaan Helsingin Maunulassa. Hän on myös filosofian maisteri pääaineenaan musiikkitiede ja työskennellyt mm. klassisen musiikin konserttituottajana ja ravintolapianistina. Lisäksi hän on opiskellut kieliä ja kansainvälistä politiikkaa ja asunut ja matkustellut neljässä eri maanosassa ennen perheen perustamista Suomeen. Sanna ohjaa flow-voimistelua ja joogaa.





Jukka Uljas


"Helsingin Lauttasaaren työhuoneessani maalaillessani ja musisoidessani kävin päivittäin kävelyretkillä läheisillä kallio- ja kivikkorannoilla. Mukaani alkoi jäädä erilaisia luontokappaleita, jotka tulivat mukaan luovaan prosessiini. Erityisesti kivet alkoivat saada uusia ilmeitä. Kivien pysähtynyt hiljainen oleminen selvästikin kommunikoi kuuntelevan, meditatiivisen ja odottavan luovan rytmini kanssa. Se myös mahdollisti muusikkoudestani kumpuavan leikillisyyden ja ei-vakavuuden tuomisen itselleni alati uutuudenviehättävään maalauksen taidemuotoon."

*

Jukka Uljas on saksofonisti-huilisti, opettaja ja freelancer-muusikko Suomen kevyen- ja jazz-musiikin kentällä. Hän on opiskellut musiikkia Pop&Jazz konservatoriossa, Sibelius-Akatemiassa ja Amsterdamin konservatoriossa. Muusikkoutensa ohella hän on maalannut vuodesta 2013, ja piti ensinäyttelynsä galleria E. Pinomaassa Helsingissä v. 2016. Luovuuttaan hän syventää mm. hiljaisella meditaatiolla ja syvähengitystyöskentelyllä, jonka ohjaajana hän on toiminut jo vuosien ajan.


193 katselukertaa

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page