top of page

Tunnelmia Mielen Juuri -näyttelyn avajaisista. Upea näyttely on esillä 11.6. asti.


Tulethan kokemaan vaikuttavan teossarjan, joka ammentaa inspiraationsa voimauttavasta valokuvauksesta. 'Mielen Juuri' on Amari Kauran ja Anniina Ukkosen yhteistyönä toteutettu virkistävä katsaus mieleen ja tietoisuuteen.


"Mielen juurella tarkoitamme ainutlaatuista henkilökohtaista voimavaraa, joka voi kukoistaa ravitsevassa vuorovaikutuksessa. Valokuvaus voi olla tilanne, jossa annamme itselle ja toiselle mahdollisuuden tulla nähdyksi. Muunnamme mielen terveyttä uhkaavat mielikuvat yhdessä tämän voimaannuttavan prosessin kautta osaksi sitä identiteettiä, jonka todella koemme omaksemme, ja jonka haluamme näyttää myös muille.


Jokaisella projektiin osallistujalla on oma ainutlaatuinen lähestymisnäkökulmansa projektin teemaan. Olemme toivottaneet tervetulleeksi sekä arkiset, että poikkeukselliset pohdinnat mielen terveyteen, mielenterveysongelmiin ja mielenterveysdiagnooseihin liittyen."


Avajaiskuvien takana valokuvaaja, Leo Kääriäinen photography.






Mielen Juuri 17.5.-11.6.2022

Tiistaista perjantaihin klo 12.00-17.30

Lauantaisin 12.00-16.00


Halistentie 2, Turku



115 katselukertaa0 kommenttia

M I E L E N J U U R I 1 7 . 5 . - 1 1 . 6 . 2 0 2 2 Tietoisuus sarjan toinen osa 'Mielen Juuri' sai alkunsa Amari Kauran ideasta, voimauttavan valokuvauksen metodin kehittäjän Miina Savolaisen inspiroimana. Projekti käsittelee nähdyksi tulemista omassa ydinlaadussaan, tai siinä mikä kuvaushetkessä haluaa sisältämme virrata ja tulla todistetuksi. Ideaa lähti toteuttamaan yhdessä Amarin kanssa valokuvataiteilija Anniina Ukkonen, jonka käsialaa kuvat ovat. Kuvat on toteutettu pääosin Ukkoselle tyypillisen mustavalkokuvan keinoin filmistä vedostaen. "Mielen juurella tarkoitamme ainutlaatuista henkilökohtaista voimavaraa, joka voi kukoistaa ravitsevassa vuorovaikutuksessa. Valokuvaus voi olla tilanne, jossa annamme itselle ja toiselle mahdollisuuden tulla nähdyksi. Muunnamme mielen terveyttä uhkaavat mielikuvat yhdessä tämän voimaannuttavan prosessin kautta osaksi sitä identiteettiä, jonka todella koemme omaksemme, ja jonka haluamme näyttää myös muille. Jokaisella projektiin osallistujalla on oma ainutlaatuinen lähestymisnäkökulmansa projektin teemaan. Olemme toivottaneet tervetulleeksi sekä arkiset, että poikkeukselliset pohdinnat mielen terveyteen, mielenterveysongelmiin ja mielenterveysdiagnooseihin liittyen." Amari Kaura: "Sain rippilahjaksi vuonna 2007 Miina Savolaisen teoksen Maailman ihanin tyttö. Luin kirjaa häkeltyneenä ja näin ensimmäistä kertaa eläessäni sellaisia valokuvia, joista pidin, koska ne olivat sekä kauniita, että aitoja. Muistan, kuinka jotain liikahti paikoilleen sydämessäni, enkä ole sen jälkeen katsonut taakseni. Aloin valokuvaamaan ihmisiä tarkkaillen ennen kaikkea heidän reaktioitaan. Huomasin, että ihmiset eivät yleensä pidä heistä otetuista valokuvista. Vaikka kuinka yritin ottaa sellaisia kuvia, joissa he näyttivät mielestäni kauniilta: yleensä he eivät itse pitäneet lopputuloksista. Teatteriopinnot lukion jälkeen avasivat minulle monenlaisia näkökulmia siihen, miten kokemus itsestä voi olla hyvin erilainen, kuin mikä näkyy muille ulospäin. Valokuvaustyö on opettanut minulle ihmisyydestä. Pinnallisen ja syvällisen raja ei ole aina selkeä. Valokuva on arvokas väline, kun kameraa käytetään sydämen jatkeena.


Anniina Ukkonen:


"Olen niin pitkään kuin muistan ollut loputtoman kiinnostunut kaikenlaisista kuvista. Minulla on kohtalaisen pitkä historia filmikuvauksen kanssa, sain ensimmäisen filmikamerani n. 12 vuotiaan ja siitä asti olen räpsinyt kuvia. Filmissä minua viehättää monet asiat, ei ehkä niinkään sen hitaus kuten nykyään paljon kuulee sanottavan, mutta enemmän se miten filmin rajallisuus pakottaa välttämättä jonkinlaiseen harkitsevuuteen ja itsehillintään. Filmikuvaus on aina mysteeri, - koskaan ei voi täysin tietää mitä tulee ja juuri se kiehtoo ja tuo jännittävyyttä. Kaikkea ei voi hallita tai itse en edes pyri siihen, haluan pysyä avoimena yllätyksille. Polaroid-kuvat ovat toinen rakkauteni, myös yllätyksiä täynnä. Taiteilijana olen myös ikään kuin käsityöläinen, pimiössä voi uppoutua kokeilemaan erilaisia tekniikoita ja kun kuva alkaa muodostua paperille, se on aina yhtä jännittävä ja innostava hetki."


Projektiin osallistui kuvattavina: Birgitta Paranko, Laura Kurkilahti, Natalie Helenius, Ville Tuominen, Axel Ismail, Merina Vellonen, Amari Kaura ja Anniina Ukkonen.


Näyttelyn aukioloajat:


Tiistaista perjantaihin klo 12.00-17.30, lauantaisin klo 12.00-16.00


Osoite: Halistentie 2, Turku


--------------


Tervetuloa näyttelyn avajaisiin 13.5.2022 klo 16.00. Avajaisissa kuulemme Laura Kurkilahden pianolla säestettyjä lauluja klo 17.00.


”Laulu ja ääni ovat minulle tapoja tulla olevaksi, olla olemassa. Lauluja kirjoittamalla luotaan sisäisyyksiäni, syvyyksiä ja kirkkauksia, sekä tuon voimakasta kokemusmaailmaani sanoiksi. Laulan elämästä, Jumalasta ja mielen yöpuolesta.”


67 katselukertaa0 kommenttia


Alkuvoiman vuoden teemana on tänä vuonna tietoisuus ja mielenterveys.


Järjestämme aiheesta 3. näyttelyn sarjan ja lisäksi tulossa on muita aiheeseen liittyviä näyttelyitä. Satu Salomaan 'Näkyjä' avasi vuoden teemaan tuomalla esiin taiteilijan moniulotteista vuoropuhelua henkimaailman kanssa.


Jatkoa saa huhtikuussa alkava Tietoisuus -sarjan ensimmäinen osa 'Mielenmaisemia' joka jatkaa teemaa lempeällä otteella, tuoden sen näkyväksi voimavaroihin painottuvilla teoksilla. Mielenmaisemia esittelee 8. taiteilijan uniikkeja näkökulmia aiheeseen: Mitä on tietoisuus? Miten kokemus itsestämme, johon vaikuttaa muiden kokemus meistä määrittelee tapaamme olla? Kuinka suuri merkitys suhteella omaan itseen - itsensä ja ominaisuutensa hyväksyvällä vuorovaikutuksella on mielenterveyden kannalta?


Näyttelyn ja koko teeman koolle kutsuva voima sai kipinänsä heinolalaisen kuvataiteilijan ja uskontotieteilijän Henna Paasosen ajatuksista:


"Olen heinolalainen uskontotieteilijä, kuvataiteilija, runoilija ja opettaja sekä ääniä kuuleva henkilö. Nykyajan Suomessa mielen sisäisten äänien kuuleminen leimataan helposti hulluudeksi. Äänet ja varsinkin niiden kanssa keskustelu haastavat käsitystämme normaalista käyttäytymisestä. Kulttuuri ja aikakausi sanelevat pitkälti sen, mikä on hyväksyttyä käyttäytymistä ja miten ääniä kuuleviin suhtaudutaan. Keskiajan mystikoille näyt ja äänet olivat Jumalan suoraa puhuttelua ja saattoivat tehdä heistä pyhimyksiä. Monissa kulttuureissa edelleen äänien kuuleminen on hyväksytty tai jopa arvostettu ominaisuus, jonka avulla voidaan esimerkiksi olla yhteydessä edesmenneisiin sukulaisiin.


Ääntenkuulija-maalaukseni luo tilaa tarkastella äänien kuulemisen ilmiötä uusin silmin. Se ravistelee vanhoja, kankeita käsityksiä ja tuo esiin äänien kuulemisesta myös ihmeellisen ja mystisen puolen. Jos äänet selitetään vain tuhoisina sairauden oireina, niiden kanssa on vaikea tulla toimeen. Jos taas äänet nähdään merkityksellisinä, ne voivat jopa rikastuttaa elämää."


Sisko Sinilinnun Uneksija -sarjan teokset lähtevät liikkeelle tukahtuneista, kielletyistä tunteista, jotka kokevat muodomuutoksen sisäisen maailman rikastumiseen ja edistymiseen vapautumista kohti. Elämän vaikeatkin kokemukset ovat muuttuneet voimavaroiksi.


Isto Rahkilan teos Watermind, tarkastelee havaintoa järven rannalta installaation keinoin.


Erika Lehtosen naisellista, unenomaista ja mystistä olemuspuolta painottavat teokset ilmaisevat kuolemanrajakokemuksesta syntyneitä armon ja uudelleensyntymän kokemuksia.


Anne Kuntsin teokset kuvastavat sisäistä muutosmatkaa, energian muuntumista, sekä syvää sisäistä rauhaa ja tietoisuutta ulkoisista olosuhteista huolimatta, kehoittaen katsomaan sisältämme löytyviä voimavaroja ja mahdollisuuksia kohti.


Katariina Aallon teokset ilmaisevat kaipuuta ehdottomaan rakkauteen ja turvaan sekä pelon ja luottamuksen välistä vaihtelua suhteessa elämään – sitä, kuinka toisinaan haluamme piiloutua todellisuudelta tuijottamaan mielemme pirstaleita, ja sitten taas avaudumme valolle, annamme mahdollisuuden eheytymiselle ja ymmärrämme olevamme rakastettuja.


Näyttelyn taiteilijat ovat:

Henna Paasonen, Sisko Sinilintu, Lisa Holmen, Katariina Aalto, Erika Lehtonen, Anne Kuntsi, Amari Kaura ja Isto Rahkila.


Lämpimästi tervetuloa kokemaan Mielenmaisemia huhtikuussa.

Pysy kuulolla tulevasta kampanjasta ja muista teemaan liityvistä tapahtumista jotka julkaisemme pian!


Aukioloajat: Ti-pe klo 12.00-17.30 La klo 12.00-16.00

Galleria Alkuvoima Halistentie 2, Turku


70 katselukertaa0 kommenttia
bottom of page