Search

Tunnelmia Mielen Juuri -näyttelyn avajaisista. Upea näyttely on esillä 11.6. asti.


Tulethan kokemaan vaikuttavan teossarjan, joka ammentaa inspiraationsa voimauttavasta valokuvauksesta. 'Mielen Juuri' on Amari Kauran ja Anniina Ukkosen yhteistyönä toteutettu virkistävä katsaus mieleen ja tietoisuuteen.


"Mielen juurella tarkoitamme ainutlaatuista henkilökohtaista voimavaraa, joka voi kukoistaa ravitsevassa vuorovaikutuksessa. Valokuvaus voi olla tilanne, jossa annamme itselle ja toiselle mahdollisuuden tulla nähdyksi. Muunnamme mielen terveyttä uhkaavat mielikuvat yhdessä tämän voimaannuttavan prosessin kautta osaksi sitä identiteettiä, jonka todella koemme omaksemme, ja jonka haluamme näyttää myös muille.


Jokaisella projektiin osallistujalla on oma ainutlaatuinen lähestymisnäkökulmansa projektin teemaan. Olemme toivottaneet tervetulleeksi sekä arkiset, että poikkeukselliset pohdinnat mielen terveyteen, mielenterveysongelmiin ja mielenterveysdiagnooseihin liittyen."


Avajaiskuvien takana valokuvaaja, Leo Kääriäinen photography.


Mielen Juuri 17.5.-11.6.2022

Tiistaista perjantaihin klo 12.00-17.30

Lauantaisin 12.00-16.00


Halistentie 2, Turku74 views0 comments

M I E L E N J U U R I 1 7 . 5 . - 1 1 . 6 . 2 0 2 2 Tietoisuus sarjan toinen osa 'Mielen Juuri' sai alkunsa Amari Kauran ideasta, voimauttavan valokuvauksen metodin kehittäjän Miina Savolaisen inspiroimana. Projekti käsittelee nähdyksi tulemista omassa ydinlaadussaan, tai siinä mikä kuvaushetkessä haluaa sisältämme virrata ja tulla todistetuksi. Ideaa lähti toteuttamaan yhdessä Amarin kanssa valokuvataiteilija Anniina Ukkonen, jonka käsialaa kuvat ovat. Kuvat on toteutettu pääosin Ukkoselle tyypillisen mustavalkokuvan keinoin filmistä vedostaen. "Mielen juurella tarkoitamme ainutlaatuista henkilökohtaista voimavaraa, joka voi kukoistaa ravitsevassa vuorovaikutuksessa. Valokuvaus voi olla tilanne, jossa annamme itselle ja toiselle mahdollisuuden tulla nähdyksi. Muunnamme mielen terveyttä uhkaavat mielikuvat yhdessä tämän voimaannuttavan prosessin kautta osaksi sitä identiteettiä, jonka todella koemme omaksemme, ja jonka haluamme näyttää myös muille. Jokaisella projektiin osallistujalla on oma ainutlaatuinen lähestymisnäkökulmansa projektin teemaan. Olemme toivottaneet tervetulleeksi sekä arkiset, että poikkeukselliset pohdinnat mielen terveyteen, mielenterveysongelmiin ja mielenterveysdiagnooseihin liittyen." Amari Kaura: "Sain rippilahjaksi vuonna 2007 Miina Savolaisen teoksen Maailman ihanin tyttö. Luin kirjaa häkeltyneenä ja näin ensimmäistä kertaa eläessäni sellaisia valokuvia, joista pidin, koska ne olivat sekä kauniita, että aitoja. Muistan, kuinka jotain liikahti paikoilleen sydämessäni, enkä ole sen jälkeen katsonut taakseni. Aloin valokuvaamaan ihmisiä tarkkaillen ennen kaikkea heidän reaktioitaan. Huomasin, että ihmiset eivät yleensä pidä heistä otetuista valokuvista. Vaikka kuinka yritin ottaa sellaisia kuvia, joissa he näyttivät mielestäni kauniilta: yleensä he eivät itse pitäneet lopputuloksista. Teatteriopinnot lukion jälkeen avasivat minulle monenlaisia näkökulmia siihen, miten kokemus itsestä voi olla hyvin erilainen, kuin mikä näkyy muille ulospäin. Valokuvaustyö on opettanut minulle ihmisyydestä. Pinnallisen ja syvällisen raja ei ole aina selkeä. Valokuva on arvokas väline, kun kameraa käytetään sydämen jatkeena.


Anniina Ukkonen:


"Olen niin pitkään kuin muistan ollut loputtoman kiinnostunut kaikenlaisista kuvista. Minulla on kohtalaisen pitkä historia filmikuvauksen kanssa, sain ensimmäisen filmikamerani n. 12 vuotiaan ja siitä asti olen räpsinyt kuvia. Filmissä minua viehättää monet asiat, ei ehkä niinkään sen hitaus kuten nykyään paljon kuulee sanottavan, mutta enemmän se miten filmin rajallisuus pakottaa välttämättä jonkinlaiseen harkitsevuuteen ja itsehillintään. Filmikuvaus on aina mysteeri, - koskaan ei voi täysin tietää mitä tulee ja juuri se kiehtoo ja tuo jännittävyyttä. Kaikkea ei voi hallita tai itse en edes pyri siihen, haluan pysyä avoimena yllätyksille. Polaroid-kuvat ovat toinen rakkauteni, myös yllätyksiä täynnä. Taiteilijana olen myös ikään kuin käsityöläinen, pimiössä voi uppoutua kokeilemaan erilaisia tekniikoita ja kun kuva alkaa muodostua paperille, se on aina yhtä jännittävä ja innostava hetki."


Projektiin osallistui kuvattavina: Birgitta Paranko, Laura Kurkilahti, Natalie Helenius, Ville Tuominen, Axel Ismail, Merina Vellonen, Amari Kaura ja Anniina Ukkonen.


Näyttelyn aukioloajat:


Tiistaista perjantaihin klo 12.00-17.30, lauantaisin klo 12.00-16.00


Osoite: Halistentie 2, Turku


--------------


Tervetuloa näyttelyn avajaisiin 13.5.2022 klo 16.00. Avajaisissa kuulemme Laura Kurkilahden pianolla säestettyjä lauluja klo 17.00.


”Laulu ja ääni ovat minulle tapoja tulla olevaksi, olla olemassa. Lauluja kirjoittamalla luotaan sisäisyyksiäni, syvyyksiä ja kirkkauksia, sekä tuon voimakasta kokemusmaailmaani sanoiksi. Laulan elämästä, Jumalasta ja mielen yöpuolesta.”

35 views0 comments

Updated: May 12
Alkuvoiman galleria on järjestänyt näyttelyitä lähes kahden vuoden ajan. Galleria menee tauolle kesäksi ja näyttelyt jatkuvat jälleen syksyllä, jolloin galleria täyttää 2 vuotta. Gallerian kuraattori Merina Vellonen esittäytyy ja kertoo kuulumisia kuluneesta kaudesta.Olen Merina Vellonen, turkulainen kuvataiteilija, äiti, mystikko, sekä Alkuvoima kollektiivin ja gallerian yksi perustajista. Olen opiskellut kuvataidetta Helsingissä, taiteen henkistä, esoteerista ja meditatiivista ulottuvuutta, sekä itsetuntemusta painottavassa Avoimessa taidekoulussa. Kiinnostuin äidiksi tulon jälkeen syvemmin luonnon elävästä, syklisestä juuritiedosta ja rituaalityöskentelystä, jota olen opiskellut mm. Gabriela Arianan ja Monica Gorzan kanssa. Polku on tuonut minut syvempään, suorempaan ja kehollisempaan yhteyteen maan ja itseni kanssa.

Perustin Alkuvoiman vuonna 2019 yhdessä Anniina Ukkosen, Lotta Karpin ja Kiya Ahon kanssa. Alkuvoiman yhteisö on syntynyt gallerian ympärille, joka oli edellytys tilojen etsinnässä ja niiden löytymisessä. Visio syntyi ilmestymien ja näkyjen kautta, jotka yhdessä loivat alkemisen, luonnonkiertoon ja elementaaleihin perustuvan kokonaisuuden, joka toimisi itseään ruokkivalla, ravitsevalla, yhteisöllisellä, jaetulla periaatteella kilpailun ja voittoa tavoittelevan orientaation sijaan.


Alkuvoima on energeettinen tila, joka kutsuu ihmisiä kokemaan niin taiteen kuin yhteisöllisyyden, kosketuksen ja kohtaamisten kautta aitoa, ydintä itseään. Haluamme kuunnella ja inspiroida kuulemaan luovuuden ja luontoyhteyden heräämisen kautta elämän monimuotoisuuden ääntä, maata, autenttista, kehollista ilmaisua, todellisia tunteitamme, sitä ääntä, joka niin usein yhteiskunnassamme tukahdutetaan.
Anniina Ukkonen - 'Sielu'.Galleria avasi ovensa ja otettiin vastaan avosylin 2020 syksyllä, kiitos kaikille jotka tulitte tukemaan meitä joko näyttelyllänne, tai näyttelyssä vieraillen. Ensimmäisen näyttelyn meillä piti Sanna Valkiala ja Jukka Uljas, Kiven alla - puun takana yhteisnäyttelyllään. Jatkoa sai Marko Rivinoyan mystinen teos- ja äänikollaasi Experimental Series Of Six.

Näyttelyt syvenivät alkuvuodesta 2021 Maan Ääni- projektin kautta, jonka moniulotteinen kokonaisuus sitoi yhteen ja kiteytti kollektiivimme tarkoitusta.Kuulemalla Maan äänen, kuulemme elämän meissä jokaisessa. Mitä tapahtuu maalle, tapahtuu myös meille. On aika kasvattaa tietoisuutta siitä, että olemme osa kokonaisuutta.
Kuutti Jääskö, videoteoksesta - "If I don't say any word - this is my voice"

Projektia oli mukana luomassa ja juurruttamassa Miina Maria Aalto-Setälä, joka on toiminut Alkuvoiman alkutaipaleella suurena voimavarana. Maan Äänen taiteilijat olivat:


Anniina Ukkonen, Verna Viento, Satu Kekäläinen, Laura Andersson, Mia Makela, Merina Vellonen, Kuutti Jääskö ja Sanna Valkiala.


Maan Äänen jälkeen gallerialla nähtiin Oona Savimäen ja Marja Kivirauman herkkä yhteisnäyttely Lähellä ja kaukana.Kuva: Monica Gorza


Kesästä 2021 Monica Gorza tuli pitämään gallerialla taianomaisen Lanka Alttari -taidenäyttelyn. Lanka-Alttari oli enemmänkin portaali kuin näyttely, se oli transformatiivinen tila, joka vaikuttaa gallerialla edelleen. Enni Järvisen kanssa yhdessä ideoitu 8. taiteilijan yhteisnäyttely, Naiseuden Luonto rakentui tilaan heti Gorzan jälkeen, näyttelyyn osallistui:


Enni Järvinen, Iina Kautiainen, Laura Railamaa, Anne Ala-Kaila, Marie Johnsson, Mia Johansson, Oona Savimäki ja Milja Hakkarainen.


Kuva: Mia Johansson


Samana kesänä Amir Abdi rakensi Alkuvoiman pihaan Turku 2029-säätiön rahoittaman yhteisöllisen Chatra-biomandala- veistoksen. Projektin yhteistyökumppaneita olivat Anu Abdi, Arad Mousavi, Joette Crosier, Kasimir Nuutinen ja monet muut projektiin osallistuneet. Amari Kaura toimi projektin tuottajana. Amir Abdi myös dokumentoi projektin, voit katsoa sen youtubesta ja tutustua lisää veistostaiteen henkisiin ulottuvuuksiin.
Poster: Arad Mousavi


Syksyllä 2021 Laura Andersson piti gallerialla kosmista syvyyttä huokuvan yksityisnäyttelyn - Ilmestymiä/Emerged. Loppuvuodesta Matleena Korhonen ja Venla Kaasinen toteuttivat kosketuksen parantavaan voimaan ja ihokontaktiin kutsuvan Iholta/Iholle -yhteisnäyttelyn.Teos: Laura Andersson - 'Uppoutuminen'
2022 vuoden teemaksi on gallerialla valittu tietoisuus ja mielenterveys, murroksessa olevan maailmamme tueksi. Teeman voimin kutsumme katsomaan tietoisuutemme kautta mielenterveysongelmiksi koettuja stigmoja voimavaroina. Miten oma perspektiivimme vaikuttaa koettuihin ongelmiin? Voisimmeko orientoitua näkemään vastauksia ja mahdollisuuksia omista sisäisistä, uniikeista laaduistamme nouseviksi?


Näyttelyteeman avasi Satu Salomaa näyttelyllään Näkyjä, joka toi esiin taiteilijan rikasta ja värikästä vuoropuhelua henkimaailman kanssa. Teemaa jatkoi juuri päättynyt yhteisnäyttely Mielenmaisemia, johon osallistui: Henna Paasonen, Sisko Sinilintu, Lisa Holmen, Katariina Aalto, Erika Lehtonen, Anne Kuntsi, Amari Kaura ja Isto Rahkila.Kuva: Leo Kääriäinen. Teos: Satu SalomaaKevään päättävä näyttely on Amari Kauran ja Anniina Ukkosen yhteisprojekti Mielen Juuri, joka on toteutettu voimauttavan valokuvauksen metodin kehittäjän Miina Savolaisen inspiroimana nähdyksi tulemisesta ja eheytymisestä nähdyksi tulemisen kautta, Amari Kauran ideoimana ja ohjaamana. Anniina Ukkonen on toteuttanut visuaalisen puolen projektissa valokuvaamalla ja vedostamalla pääosin mustavalkokuvia filmistä. Projektiin osallistui kuvattavina: Birgitta Paranko, Laura Kurkilahti, Natalie Helenius, Ville Tuominen, Axel Ismail, Merina Vellonen, Amari Kaura ja Anniina Ukkonen.

Juliste: Merina Vellonen

Kiitos Anniina Ukkonen, Kiya Aho, Lotta Karppi, Amari Kaura, Miina Maria Aalto-Setälä, Ianthe De Paepe, Outi Sillanpää, Leo Kääriäinen, Annabella Reichert, ja kaikki yhteisön jäsenet jotka olette tukeneet gallerian toimintaa äänellänne, läsnäolollanne, näyttelyiden valvonnalla jne.


Syyskuussa 2022 tulossa on vielä kolmas osa Mieli-sarjaa, joka yhdistelee valokuvaa, video-installaatioita, sekä maalaustaidetta. Lokakuussa koemme Eero Alhon syvää, runollista valokuvataidetta, ja loppuvuodesta kutsumme tilaan Outi Aulan mandalat.


Näistä kaikista lisää myöhemmin. Näyttelyiden sisältöön voi tulla muutoksia.Meillä on ollut ilo saada joukkoomme lahjakas videontekijä ja valokuvaaja Leo Kääriäinen, joka on toteuttanut gallerian näkyvyyttä monin tavoin. Käy tutustumassa Leon tuotoksiin Alkuvoiman youtube-kanavalla, jossa voit tutustua gallerian ja yhteisön tunnelmaan. Leo on myös kuvannut teos- ja avajaiskuvat alempana olevista Ilmestymiä, Iholta/Iholle, Näkyjä, ja Mielenmaisemia näyttelyistä.https://www.youtube.com/channel/UC8RL5nqexzhOg13hZMvQhNQ

Galleriaa, kuten yhteisön toimintaa rahoitetaan pääasiassa palkkatuellisten työllisellä panoksella, lahjoituksilla, apurahoilla, sekä tilan vuokraajien kesken.Haemme yhteisöömme syksyksi aloittavaa galleristia, ja gallerian työtehtäviä jakavaa henkilöä palkkatuettuun tehtävään, sekä myös uutta markkinointivastaavaa. Tarkemmat hakutiedot tulossa pian. Kiinnostuitko? Voit olla jo yhteydessä asiasta: alkuvoima.art@gmail.com

Allekirjoittanut verhoutuu metsän peittoon kesäksi, ja syventyy oman maalaustaiteensa äärelle, jota toivottavasti saadaan myös pian gallerialla todistaa.

Syvä kiitollisuus kaikille meitä tukeville voimille.

Kohtaamisiin!Alla lisää tunnelmia gallerialta:
128 views0 comments