Search

Näyttely oli eilen viimeistä päivää auki. Kävijöitä oli koko näyttelyn ajan mukavasti, koronasta huolimatta. Lämmin kiitos kaikille kävijöille, sekä Oonalle ja Marjalle tämän kauniin näyttelyn mahdollistamisesta! Lisää tunnelmia näyttelystä mahdollisesti tulossa hieman myöhemmin.
--------------------------------------

Vuoden toinen näyttely on matka arjen ja inhimillisyyden kauneuteen.

Oona Savimäen maalaukset tutkivat kahden toisistaan kaukaisen kulttuurin yhteneväisyyksiä ja niiden ilmentymistä jokapäiväisessä elämässä. Marja Kivirauman saviveistokset puolestaan antavat äänen yhteiskunnassamme pienelle ja autenttiselle. Olemme hyväksyttyjä sellaisena kuin olemme, keskeneräisyydessämme täydellisiä.

Näyttely auki 22.2.-31.3.

Ke-Pe klo. 12.00-17.30

-------------------------------------

Taiteilijoista:

Marja Kivirauma:

"Olen harrastanut kuvanveistoa yli kaksikymmentä vuotta Turun työväenopistossa. Olen ollut viitenä syksynä mukana ryhmänäyttelyssä Naantalin Taidehuoneella. Saven veistäminen ja patinoiminen eli pinnan käsitteleminen on aina uutta. Olen tehnyt sekä abstrakteja että esittäviä, pienehköjä veistoksia.

Kuvanveisto merkitsee minulle monia erilaisia asioita. Pyrin töilläni ilmaisemaan inhimillisiä tunteita; minulle tärkeää on pieni ja keskeneräinen. Mielestäni jokainen katsoja saa nähdä veistoksen omalla tavallaan. Erityisen hyvältä tuntuu huomata, että jokin teos koskettaa muita ihmisiä, että he kokevat teoksessa jotain, mitä olen tavoitellut tai jotain ihan muuta heille tärkeää. Teoksia rakentaessa oppii monenlaista itsestään, toisista ja tekemisestä, esimerkiksi että aina voi korjata ja muuttaa asioita. Vuosien kuluessa voi huomata kehittyneensä, vaikka kuvanveistäminen on aina vaikeaa."

Oona Savimäki:

"Olen turkulainen kuvataiteilija ja uskontotieteilijä. Näyttelyssä tuon esiin kuvapareja Japanista ja Suomesta: Japanilainen teehuone – suomalainen kahvipöytä. Suomalainen kuusimetsä – japanilainen mäntymetsä. Ruska Suomessa – ruska Japanissa. Japani on kiehtonut minua monin tavoin jo vuosien ajan niin esteettisesti kuin laajemminkin kulttuurisesti. Luonto, tapakulttuuri, uskonnot, estetiikka ja kieli ovat esimerkkejä kiinnostuksen kohteistani. Kävin Japanissa pari vuotta sitten ja osaan maalauksista sain inspiraation tältä matkalta. Maalaus myös vaikutti matkaani: kävin Kiotossa Kiyoumizu-dera temppelissä, koska olin alkanut maalaamaan kuvaa siitä ja kiinnostuin paikasta kuvan kautta. Käytyäni temppelissä maalasin työn loppuun.

Teosteni tarkoitus ei ole kertoa, mitä on suomalaisuus tai japanilaisuus. Näyttelyn taulut ovat kuin matkoilta huolella valittuja kuvia, joista haluan kertoa: tällaisen matkan tein Japaniin, tällaisen matkan tein Suomeen. Kiinnostuin peilaamaan näitä maita toisiinsa ja siksi näyttely koostuu kuvapareista, joissa kuvaan tiettyä aihetta Japanissa ja Suomessa. Miltä kuvat näyttävät yksinään? Entä suhteessa pariinsa?

Maalaukset ovat pääasiassa akryylimaalauksia, mutta pari vesivärimaalaustakin löytyy. Mukaan mahtuu realistisen esittäviä maalauksia ja vähemmän esittäviä, mielikuvituksesta maalattuja kuvia. Realistisessa maalauksessa minua kiinnostaa tutkia mallia, esimerkiksi mallikuvaa, ja huomata siinä paljon enemmän yksityiskohtia sitä mukaa kun maalaan sen pohjalta. Valojen, varjojen ja värien tutkiminen ja käyttäytyminen maailmassa on itseäni loputtomasti kiinnostava aihe. Realistiseenkin maalaukseen jää henkilökohtainen jälki ja itselläni se näkyy ainakin siinä, että teen väreistä usein lämpimämpiä ja rajoista pehmeämpiä kuin ne ovat todellisuudessa. Kutsun itse sitä romanttiseksi realismiksi.

Mielikuvituksesta maalatessa on hienoa ja myös hieman pelottavaa huomata, mitä paperille syntyy. Usein olen huomannut maalaavani kuusia, joita löytyy myös tämän näyttelyn maalauksista. Vähemmän realistisia ja enemmän mielikuvituksellisia töitä esitellessäni olen huomannut, että myös katsojan mielikuvitus lähtee helpommin lentämään. On kiehtovaa kuulla, millaisia tulkintoja mikäkin maalaus herättää – toisinaan ne ovat sellaisia, mitä en edes itse ole tullut ajatelleeksi. Silloin tuntuu, että maalaus alkaa elää aivan omaa elämäänsä ja se on hienoa."

6 views0 comments

Pidimme vuoden ensimmäisen näyttelyn Alkuvoimalla tärkeän aiheen parissa. Maan Ääni käsitteli ihmisen yhteyttä luontoon, tuoden näkyväksi ja kuuluvaksi yksilön henkilökohtaisen suhteen luonnon hienojakoisten ja kerroksellisten maailmoiden kanssa. Meitä kaikkia koskettaa planeettamme ekosysteemi ja sen tila etenkin tässä ajassa. Alamme tulla kokoajan tietoisemmaksi siitä miten yhteydessä kaikki täällä on, että se mitä me yksilötasoilla koemme, näemme, ajattelemme, ja tunnemme vaikuttaa suurempiin kokonaisuuksiin ja toisinpäin.


Tämä teema on kaikenkattava, iso teema, jonka parissa Alkuvoimalla työskentelemme vastaedes ja enenevässä määrin, koska se liittyy niin erottamattomasti kaikkeen mitä teemme ja vielä siihenkin mitä emme tee.


Luonto on tietysti myös yhteinen ikuisen inspiraation lähde taiteilijoille kautta aikojen. Maan Ääni kuuluu elämän kautta syntyvässä taiteessa, se kuuluu meissä, meitä ennen olleissa ja meidän jälkeen tulevissa. Kuunnellaan ääniä ympärillämme, kuunnellaan ja otetaan vastaan äänien tuomat viestit.


Taidenäyttelyn lisäksi meillä oli Maan Ääni- viikoilla erilaisia työpajoja, konsertteja, esityksiä ja teatteria. Aihe yhdisti ja inspiroi monia, ja keräsimme myös näiden tapahtumien kautta varoja sekä Alkuvoiman toimintaan, että luonnonsuojelutyöhön, Suomen Luonnonperintösäätiölle, yhteensä n.500e. Suurkiitos kaikille lahjoituksista sekä Maan Ääneen osallistuneille!


Teemaan on tulossa lisää projekteja tulevaisuudessa, ja otammekin vastaan näyttely-, ja projekti-ideoita, sekä niiden toteuttajia jatkuvasti. Tervetuloa yhdessäluomaan ja kuuntelemaan kanssamme Maan Ääntä.


MAAN ÄÄNI -taidenäyttely 11.1.-10.2.2021

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ Näyttelyn aukioloajat: Ma-Pe klo 12.00–17.30 La klo 12.00–16.00 Su Suljettu

Vapaaehtoinen pääsymaksu, jolla kerätään varoja Suomen Luonnonperintösäätiölle metsien suojeluun sekä Alkuvoiman toimintaan. ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~

Vuoden 2021 alkajaisiksi annamme äänen Maalle.

Maan ääni on meidän äänemme! Kuulemalla Maan äänen, kuulemme elämän meissä jokaisessa. Mitä tapahtuu maalle, tapahtuu myös meille. Tämänhetkinen epävarmuus yhteiskunnassa heijastelee erillisyyttämme ympäröivästä luonnosta ja myös sisäisestä luonnostamme, jotka ovat loppujen lopuksi yhtä. Epävakauden takana on satoja vuosia kestänyt luonnonvarojen tuhlaaminen, ja maan epäkunnioitus. On aika kasvattaa tietoisuutta siitä, että olemme osa kokonaisuutta.


Maan Ääni sai alkunsa Alkuvoiman toimijoiden yhteisen inspiraation tuloksena. Haluamme tuoda eläväksi ja näkyväksi luonnon moniulotteisen luonteen. Kaikki alkaa suhteesta itseen, sen ymmärtämiseen, kuka omana autenttisena itsenään on. Kunnioitamme omaa luontoamme, sekä yhtä lailla maata ja kaikkea luontoa sen monimuotoisina, meistä erillisinä ilmentymismuotoina.

Näyttelyn nimi syntyi nähtyämme Kuutti Jääskön tanssivideon If I don’t have words, this is my voice. Teos on osa näyttelyä yhdessä Laura Anderssonin Pineal -videoteoksen kanssa. Satu Kekäläinen on tuonut mukaan kauttansa ilmestyneet luonnonhenget makropeilauskuvina, Anniina Ukkonen moniulotteiset luontoon sulautumisen kokemusta kuvaavat valokuvat, Mia Makela Kökarin saaren vahvat ja mystiset kivikollaasit, Merina Vellonen maalaukset, jotka tutkivat ja ilmentävät niin ikään luonnon mystistä olemuspuolta. Sanna Valkiala kuvaa runoteoksissaan omaa maa-suhdettaan, jota hänen kauttaan syntyneet maalaukset tukevat. Verna Viennon luoma äänimaisema tulkitsee yhteyttä taivaallisiin ja avaruudellisiin ulottuvuuksiin.


Näyttely on osa neljän viikon Maan Ääni -kokonaisuutta, joka yhdistelee niin kuvan, äänen kuin liikkeenkin kautta tapahtuvaa ilmaisua, sisältäen taidenäyttelyn lisäksi esityksiä, työpajoja sekä luentoja. Näiden viikkojen aikana tuomme taiteilijoita ja asiantuntijoita yhteen, sekä herättelemme omaa luovuuttamme ja elinvoimaamme yhteisen maapallomme elinkelpoisuuden puolesta. Kutsumme myös taiteilijat mukaan sosiaalisessa mediassa toimimaan maan puolesta! #maanääni #taiteilijatmaanpuolesta Lisätietoa: https://www.facebook.com/events/240108770964751

“We need to change our way of thinking and seeing things. We need to wake up and fall in love with Earth. The deepest root of our current crisis, is the wrong view that you and the Earth are two separate entities: you think the Earth is only the environment. You are in the centre and you want to do something for the Earth in order for you to survive. This is a dualistic way of seeing things. It does not have the insight of interbeing. The Earth is so much more than simply your environment. Only when we truly love the Earth will our actions spring from reverence and the insight of our interconnectedness. That’s the kind of awareness, the kind of awakening that we need. The future of the planet depends on whether we’re able to cultivate this insight or not. It is our love for the Earth that will give us enough compassion, strength and insight to change our way of life.”

Thich Nhat Hanh

27 views0 comments

Updated: Nov 13, 2020

Experimental Series Of Six on audiovisuaalinen näyttely joka heijastelee alitajunnan hiljaisia sopukoita, kulkien vaiettujen himojen sekä taustalla piileskelevien entiteettien kautta kohti mielen järkkymistä – “murtumispisteen” jälkeen saavutetaan hiljaisuus joka kääntää suunnan takaisin ihmisen luontoyhteyden palauttamiseen tuoden yksilön lopulta universumin – meidän itsemme eteen.

---------

Rivinoya on Tampereelta matkansa aloittanut taiteen- ja musiikintekijä:


"Niin kuvataiteessa kuin musiikissakin nautin yksityiskohtaisten kokonaisuuksien luomisesta mitä katsoessaan tai kuunnellessaan yksilö voi syventyä teoksen maailmaan - tai itseensä.

Musiikin saralla olen ollut monessa mukana.Teini-ikäisenä innostuin bändihommista ja tartuin kitaran varteen. Sen jälkeen olen soittanut ja säveltänyt useissa bändeissä joista osalle olen ollut myös osallisena luomassa kansitaidetta. Musiikkimakuni on aina ollut hyvin laaja, ja veri on vetänyt tutkimaan sen valtavirrasta poikkeavampia suuntauksia. Kitaran lisäksi instrumenttien osalta tähän mennessä mukaan on tarttunut erinäisiä perkussioita sekä didgeridoo, mitä soitan tätä nykyä La Murgassa.


Kuvataiteen kautta koen voivani ilmentää visuaalisesti sisäistä maailmaani. Ajatuksella työhön kuluvan ajan kestosta ei ole sijaa kun rakennetaan olematonta olevaksi. Melko usein itsellä hankalinta onkin työstä irti päästäminen kun yksityiskohtia voisi hinkata loputtomiin - silloin pitää muistaa epätäydellisyyden olevan inhimillistä, ja täydellisyyden jotain mikä ei ole totta. Rehellisyyden nimissä täytyy kuitenkin myöntää että tämän ja ajankäytön suhteen olen välillä taistelussa itseni kanssa.

Nautin dotwork- ja linework-tekniikoiden käytöstä koska koen että niillä voi visuaalisesti ilmentää enemmän kuin heti tulee ajatelleeksikaan. En halua niiden kuitenkaan rajoittavan tekemisiäni. Erinäisiä itseäni kiinnostavia teemoja jotka jollain tavalla saattavat näkyä töissäni on mm. ihmisen psyyke, mystiikka ja luonnon merkityksellisyys.


Pidin ensimmäiset taidenäyttelyni Pirkanmaalla vuonna 2018, joista Experimental Series Of Six pääsee nyt uudelleen esiin Turun Alkuvoiman tiloissa. 2019 maaliskuussa olin kahdella teoksellani (Infiltra(i)tor & Let the Fluorescence Blossom In You) mukana Tampereella syntyneen Uumen-kollektiivin näyttelyssä Hullu Kevät, sekä 2019 huhtikuussa (teoksilla Infiltra(i)tor & When it gets you) Tampereen Yliopiston järjestämässä tapahtumassa Mieletön Pako, joka järjestettiin mielenterveyden puolesta ja mielenterveysasioista puhumisen stigmaa vastaan.


Koen musiikin ja kuvataiteen muodostavan yhdessä suurempia kokonaisuuksia, ja olen hyvin kiitollinen siitä että pystyn hyödyntämään niiden moninaisuutta taiteessani. Tavoitteenani on hyödyntää tätä kykyä tulevaisuudessakin.


Näyttelyn teokset on tehty pääasiassa kuitukynillä (Pigma Micron fibre pen) vuosien 2016-2017 aikana käyttäen linework- ja dotwork-tekniikoita. Tussikynän osuessa paperiin mahdolliset virheet muuttuvat osaksi työtä, kuten “virheet” elämässä muodostuvat osaksi yksilön tarinaa vaikkeivät ne ulospäin välttämättä näykään.

Audioraidan 'Enter the linear dream' olen äänittänyt syksyllä 2017 ja soitin sen osuudet didgeridoolla ja djembellä, minkä jälkeen samplasin raidat yhteen. Kappaleen tarkoitus on auttaa näyttelyn kokijaa syventymään töiden maailmaan, kappaleen pyöriessä taustalla eräänlaisena ajattomuuden jatkumona.

----------

NÄYTTELYN AVAJAISET 7.11. Klo 13-16

Avajaisissa on didgeridoo-äänimeditaatio klo. 15. alkaen. Meditaatio kestää n. puoli tuntia.

Näyttelyn aukioloajat:

Ma-Ti 12.00-16.30 Ke-Pe 12.00-18.00 La 12.00-16.00
29 views0 comments
1
2